Pyszny i puszysty serniczek, który zawsze się udaje.

Pyszny i puszysty serniczek, który zawsze się udaje.

Dziś wrzucam przepis na sernik, który jest pyszny, puszysty i zawsze się udaje. Po za tym nie wymaga wielu składników i dużego nakładu pracy.



Składniki:

1 kg sera w wiaderku
kostka masła (200 g) 
150 g cukru
4 średnie jajka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 krople olejku waniliowego 

W misce umieszczamy składniki: ser, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną i olejek oraz wcześniej  roztopione i wystudzone masło. Wszystkie składniki dobrze mieszamy mikserem, a ciasto powinno mieć konsystencję budyniu. 

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni (góra dół), a okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), ewentualnie smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Jak kto woli.

Po przełożeniu ciasta do formy równomiernie je rozkładamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika (środkowa półka). Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 150 stopni i pieczemy przez 30 minut. Po upływie tego czasu znów zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut. 
Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy w nim ciasto na jeszcze 10 minut, a później stopniowo uchylamy drzwiczki. Dzięki stopniowemu zmniejszaniu temperatury sernik nie opadnie za dużo i zachowa swoją puszystość. 

Po całkowitym wystudzeniu sernik należy umieścić w lodówce na 4 godziny. Choć najlepiej smakuje gdy przeleżakuje tam całą noc i najsmaczniejszy jest na drugi dzień. 

Ps. Ja po upieczeniu zostawiam sernik w piekarniku i stygnie on wraz z nim. Dzięki temu opada tylko minimalnie. 

Smacznego!

Paulina 

Obserwatorzy

Copyright © 2014 Z miłości do.... lifestyle , Blogger