Pyszny i puszysty serniczek, który zawsze się udaje.
Dziś wrzucam przepis na sernik, który jest pyszny, puszysty i zawsze się udaje. Po za tym nie wymaga wielu składników i dużego nakładu pracy.
Składniki:
1 kg sera w wiaderku
kostka masła (200 g)
150 g cukru
4 średnie jajka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 krople olejku waniliowego
W misce umieszczamy składniki: ser, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną i olejek oraz wcześniej roztopione i wystudzone masło. Wszystkie składniki dobrze mieszamy mikserem, a ciasto powinno mieć konsystencję budyniu.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni (góra dół), a okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), ewentualnie smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Jak kto woli.
Po przełożeniu ciasta do formy równomiernie je rozkładamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika (środkowa półka). Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 150 stopni i pieczemy przez 30 minut. Po upływie tego czasu znów zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut.
Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy w nim ciasto na jeszcze 10 minut, a później stopniowo uchylamy drzwiczki. Dzięki stopniowemu zmniejszaniu temperatury sernik nie opadnie za dużo i zachowa swoją puszystość.
Po całkowitym wystudzeniu sernik należy umieścić w lodówce na 4 godziny. Choć najlepiej smakuje gdy przeleżakuje tam całą noc i najsmaczniejszy jest na drugi dzień.
Ps. Ja po upieczeniu zostawiam sernik w piekarniku i stygnie on wraz z nim. Dzięki temu opada tylko minimalnie.
Smacznego!
Paulina
Składniki:
1 kg sera w wiaderku
kostka masła (200 g)
150 g cukru
4 średnie jajka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 krople olejku waniliowego
W misce umieszczamy składniki: ser, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną i olejek oraz wcześniej roztopione i wystudzone masło. Wszystkie składniki dobrze mieszamy mikserem, a ciasto powinno mieć konsystencję budyniu.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni (góra dół), a okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), ewentualnie smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Jak kto woli.
Po przełożeniu ciasta do formy równomiernie je rozkładamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika (środkowa półka). Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 150 stopni i pieczemy przez 30 minut. Po upływie tego czasu znów zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut.
Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy w nim ciasto na jeszcze 10 minut, a później stopniowo uchylamy drzwiczki. Dzięki stopniowemu zmniejszaniu temperatury sernik nie opadnie za dużo i zachowa swoją puszystość.
Po całkowitym wystudzeniu sernik należy umieścić w lodówce na 4 godziny. Choć najlepiej smakuje gdy przeleżakuje tam całą noc i najsmaczniejszy jest na drugi dzień.
Ps. Ja po upieczeniu zostawiam sernik w piekarniku i stygnie on wraz z nim. Dzięki temu opada tylko minimalnie.
Smacznego!
Paulina