Wegańskie leczo
poniedziałek, stycznia 22, 2018
9
dieta
,
drdąbrowska
,
obiad
,
post
,
smakowitości
,
wege
,
wegetariańskie
Tydzień postu Dr Dąbrowskiej już za mną, dziś dzień 8 z 42. Dieta ma na celu oczyszczenie mojego organizmu oraz pozbycie się cholesterolu. Na cud pozbycia się kamieni w nerce i woreczku nie liczę ale może też coś pomoże.
Wczoraj na swoim prywatnym, facebookowym profilu i instgramie dodałam zdjęcie leczo, które zrobiłam i posypała się lawina pytań. Więc postanowiłam wrzucić przepis na bloga.
Składniki:
4 ząbki czosnku,
2 cebule,
puszka pomidorów bez skórki,
2 czerwone papryki,
1 cukinia (dałam pół)
sól, pieprz, papryka,
zielona pietruszka
Cebulę kroimy w drobną kostkę, kroimy też czosnek i podsmażamy na suchej patelni. Jeśli zacznie się za bardzo przypiekać dolewamy odrobinę wody. Smażymy do momentu aż będą intensywnie pachniały i nie będą surowe.
Podmażoną cebulę z czosnkiem przekładamy do przygotowanego wcześniej garnka w którym ugotujemy leczo. Pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy paprykę w kostkę. Dodajemy do tego puszkę pomidorów (pogniotłam je widelcem) i dusimy na małym ogniu ok 15 minut. W między czasie kroimy cukinię w kostkę (ja swoją obrałam) i dorzucamy do garnka dusząc przez jakieś 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem mielonym i słodką papryką. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!
Paulina
U mojego męża wegańskie leczo by nie przeszło.
OdpowiedzUsuńRozumiem ;) ja mięsa od 4 lat nie jadam i tak już raczej zostanie. Za to moje chłopaki uwielbiają mięsko
UsuńUwielbiam wegańskie leczo, wegański bigos też jest pyszny. :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńPolecam zrobić ze świeżymi, najlepiej polnymi, pomidorami. Można też dodać starte na tarce marchew, pietruszkę i seler.
OdpowiedzUsuńWypróbuje :)
UsuńRozumiem ;) ja gotuję wynalazki tylko dla siebie
OdpowiedzUsuńLeczo bez miesa? Hmmm, chyba sprobuje :)
OdpowiedzUsuńPewnie! :) dużo potraw z mięsem, można zrobić bez
Usuń